dinsdag 3 juni 2008

Dinsdag 3 juni . Opnieuw Penwith



Vanochtend werden we met stralend weer wakker. Een te mooie dag om je te verplaatsen en aangezien er best nog wat dingen waren die we eigenlijk hadden willen zien hebben we hier nog een dagje bijgeboekt. De gisteravond opgeborgen scooter weer uitgeladen en op pad. Eerst naar Chysauster, overblijfselen van een dorpje van bijna 2000 jaar geleden. Het dorpje bestaat uit wel 9 huizen, maar wel met heel dikke muren. Elk huis heeft een soort woonkamer, wat bergruimtes en een grote binnenplaats voor de dieren.
Dan naar de Greevor Tin Mine. Cornwall is van oudsher een belangrijke vindplaats van ertsen en werd later een belangrijk mijnbouwgebied. Om het sterke brons te maken heb je koper en tin nodig en vooral van dit laatste zijn de voorraden beperkt. Zo niet in Cornwall, het tin dat hier vandaan kwam werd al door de Romeinen door heel Europa verhandeld. Ooit waren hier 40 tinmijnen actief, waaronder de Greevor Tinmijn. Dit was een van de laatste die gesloten werd (1990). Veel van deze mijnen lagen vlak aan de kust en hadden gangen die tot ver onder de zee doorliepen. Van deze mijn en vooral ook de bijbehorende fabrieken om van het erts ook echt tin te maken is veel bewaard gebleven, hetgeen nu tot een soort museum wordt omgevormd. Erg interessant om te bezoeken, niet in de laatste plaats omdat je zelf ook een tochtje door de gangen van een oude tinmijn kan maken. Wel helm op en jassen aan!
Wat je van een bezoek zeker overhoud is het gevoel dat je beslist geen mijnwerker had willen zijn! We brengen er per saldo vele uren door. Op de terugweg zijn we nog even gestopt bij een mooi uitzichtpunt langs de ruwe kust en een oud kerkje. Het was een mooie dag.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen: